100 Hari

A10. Kaji Semula Projek Mega

Pakatan Harapan May 10, 2018
Sedang Dijalani
Jun 2018

Menteri: Tiada fasa kedua projek Klang Valley Double Track (KVDT)

Malay Mail June 14, 2018

Fasa kedua projek naik taraf kereta api Klang Valley Double Track (KVDT) tidak akan dilaksanakan buat masa ini, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke. The Star melaporkan Loke berkata bahawa masa tender projek itu dipersoalkan, memandangkan ia telah diberikan hanya beberapa hari sebelum GE14. Beliau juga berkata kos projek itu terlalu tinggi pada RM5.9 bilion. "Tempoh penyelesaian yang diberikan kepada kontraktor telah lama dan ia telah diberikan melalui rundingan terus. Tiada tender terbuka untuk projek itu. "Buat masa ini, ia tidak akan pergi untuk tender tertentu ini," kata Loke dilaporkan. Loke berkata tender baru akan dipanggil, tetapi tidak memberikan tempoh masa apabila ia akan dilaksanakan. Beliau menambah bahawa Keretapi Tanah Melayu Bhd (KTMB) telah menyatakan perlunya fasa kedua dilaksanakan kerana landasan semasa tidak lestari. "Tetapi dari segi kewangan, kerajaan tidak mempunyai cara untuk menyokongnya. Oleh itu, kita perlu mengetahui cara melakukannya, "kata Loke dalam temuramah. Fasa kedua projek KVDT melibatkan trek sepanjang 110km dari stesen KL ke Klang, Salak Selatan ke Seremban dan Simpang Port Klang ke Pelabuhan Klang. Ia dianugerahkan kepada Kejuruteraan DMIA dengan perkongsian dengan Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) dengan kos RM5.9 bilion untuk dilaksanakan selama tujuh tahun. Kejuruteraan DMIA juga merupakan kontraktor bagi fasa pertama yang berada di belakang jadual. "Kosnya terlalu tinggi dan ia berfungsi sehingga RM53 juta setiap kilometer. Keseluruhan projek itu adalah kira-kira 110km dan tidak ada bangunan baru atau stesen yang terlibat, hanya trek dan isyarat. "Kami diberitahu kosnya lebih tinggi daripada projek penjejakan Gemas ke Johor Baru, yang mempunyai stesen dan trek baru," kata Loke. "Kami diberitahu akan mengambil masa tujuh tahun untuk menyelesaikan fasa dua. Bolehkah anda bayangkan jika kami bersetuju untuk tujuh tahun ... akan ada kelewatan dalam perkhidmatan. " Dari segi fasa pertama, Loke berkata projek itu adalah 60 peratus lengkap. Walau bagaimanapun, beliau berkata bahawa dia telah diberitahu akan ada kelewatan selama tiga bulan setelah selesai pada tahun 2019. Fasa pertama meliputi menaik taraf sistem kerja antara Rawang dan Seremban, dan dari Sentul ke Pelabuhan Klang, yang melibatkan kira-kira 150km dengan kos RM1.3 bilion yang diberikan kepada Kejuruteraan DMIA. Mengenai projek MRT2 dan LRT3, menteri pengangkutan berkata mereka akan meneruskan seperti yang dirancang, kerana projek-projek yang sedang dilaksanakan dilaksanakan dengan baik terlebih dahulu. "MRT2 adalah projek yang berterusan. Kami tidak akan menyentuhnya dan perkara yang sama berlaku untuk LRT3. Walau bagaimanapun, dari segi kos dan sebagainya, mereka boleh dikaji semula oleh Kementerian Kewangan. Ia terpulang kepada mereka untuk membuat keputusan, "katanya.

May 2018

Kerajaan akan cari jalan bayar Singapura jika HSR batal

Astro Awani May 27, 2018

Kerajaan akan mencari jalan mengurangkan jumlah wang yang perlu dibayar kepada Singapura jika terpaksa membatalkan projek Kereta Api Berkelajuan Tinggi Kuala Lumpur-Singapura (HSR).

Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, perkara itu termaktub dalam terma dan perjanjian HSR dengan Singapura. “Jika kita tarik diri daripada projek itu, kita perlu menanggung kos yang tinggi. Kita telah membuat persetujuan dengan Singapura. “Sekiranya perjanjian itu dilanggar, kita perlu membayar jumlah wang yang sangat besar,” katanya seperti dilaporkan The Edge Weekly. Menurut Mahathir, HSR dan Projek Laluan Rel Pantai Timur (ECRL) adalah antara dua projek mega yang menyumbang kepada hutang negara mencecah RM1 trilion.

May 2018

Memastikan sistem perolehan kerajaan menjana faedah maksimum untuk wang rakyat

Pakatan Harapan May 10, 2018

Untuk memastikan setiap sen wang rakyat dibelanjakan dengan baik, Kerajaan Pakatan Harapan akan mereformasi sistem perolehan dan pemberian kontrak kerajaan, demi memastikan ia lebih berdaya saing dan menjana nilai yang terbaik untuk wang rakyat. Kami akan memastikan sistem tender terbuka digunakan dengan meluas dan telus, terutamanya untuk projek- projek besar. Di bawah Kerajaan Pakatan Harapan, Kementerian Kewangan akan diarahkan untuk menyemak semula semua projek infrastruktur gergasi dengan negara asing agar faedahnya dapat dikongsi oleh kaum Pribumi dan rakyat Malaysia secara saksama.

Kerajaan Pakatan Harapan akan menyemak semula amalan sistem perolehan dan tender kerajaan, serta proses perkongsian awam-swasta yang ditadbir oleh Unit Kerjasama Awam Swasta (UKAS). Matlamatnya ialah memastikan kriteria bidaan adalah telus dan konsisten. UKAS yang kini beroperasi secara tidak telus di bawah Jabatan Perdana Menteri akan dipindahkan ke Kementerian Kewangan dan semua prosedur pemberian kontrak akan dirombak untuk mengimbangkan kuasa Menteri dan menghapuskan rasuah.

Kerajaan Pakatan Harapan akan memperbaiki ketelusan pentadbiran kewangan negara dan melaksanakan belanjawan yang lebih bertanggungjawab. Kami akan mengambil kira syor daripada badan antarabangsa, seperti International Budget Partnership untuk menambah baik proses penyediaan Belanjawan Negara. Kementerian Kewangan akan diarahkan menyediakan laporan pertengahan penggal untuk membolehkan ahli-ahli parimen menilai prestasi pengurusan kewangan negara secara telus. Kami akan melaksanakan sistem perakaunan akrual (accrual accounting) supaya perbelanjaan kerajaan diatur dengan baik. Oleh kerana terlalu banyak maklumat disembunyikan oleh UMNO dan Barisan Nasional, maka kerajaan Pakatan Harapan akan menjalankan siasatan forensik yang menyeluruh dalam tahun pertama pentadbiran kami untuk mengenal pasti kedudukan sebenar kewangan negara. Maklumat ini akan dikongsi dengan rakyat dan pertubuhan-pertubuhan bukan kerajaan.