Komuniti YOUTH

Menginstitusikan pemerkasaan anak muda melalui Dana Pemerkasaan dan Keusahawanan Anak Muda yang akan diberi peruntukan sebanyak RM 1 bilion setiap tahun. Dana ini boleh digunakan untuk membangunkan keupayaan anak muda terutama dalam sektor-sektor berikut: a. Pertanian dan penternakan moden b. Pembangunan pelancongan-eko di kawasan separa bandar dan luar bandar c. Kesenian dan industri kreatif d. E-sukan termasuk penghasilan permainan video dan bidang-bidang teknologi yang lain e. Pengkomersialan platform media sosial, termasuk vlogger, infuencer media sosial, dan penghasilan kandungan media sosial.

May 10, 2018
Belum Bermula
Jun 2018

Guan Eng: Dana Usahawan Muda Malaysia memerlukan lebih banyak masa untuk dilaksanakan

The Edge Markets June 19, 2018

Dana Usahawan Muda Malaysia yang dijanjikan di bawah manifesto Pakatan Harapan mungkin memerlukan lebih banyak masa untuk menjadi kenyataan kerana hutang kerajaan Malaysia yang berat, kata Menteri Kewangan Lim Guan Eng. Melabur di Program Pemecut Global Global Inovasi & Kreativiti (MaGIC) di sini hari ini, Lim berkata Dana Pemberdayaan Usahawan Muda akan dilaksanakan apabila kedudukan fiskal kerajaan meningkat. "Sebagaimana yang kita mahu melaksanakan janji-janji kita dalam manifesto kita, dan kita masih komited untuk melaksanakannya, namun keadaan kewangan kita tidak menjanjikan, jadi kita akan melakukannya apabila keadaan kewangan kita baik. "Seperti yang anda ketahui, kita menghadapi hutang RM1 trilion dan mendapati diri kita kekurangan wang di mana-mana, jadi saya fikir kita perlu membawa kestabilan dalam kewangan kita sebelum kita dapat melaksanakan semua janji ini, kami harap anda akan memberi kita sedikit masa, katanya. . Walaupun masalah kewangan negara, Lim berkata janji-janji lain seperti memansuhkan cukai barang dan perkhidmatan (GST), dan membuat pembayaran di bawah skim Bantuan Sara Hidup telah dipenuhi dalam margin 100 hari yang dijanjikan. "Kami telah menunjukkan bahawa walaupun tanpa GST, Malaysia tidak akan muflis, dan kami masih boleh membayar Bantuan Sara Hidup kepada mereka yang memerlukannya, maka berikan kami sedikit masa untuk menyelesaikan masalah kewangan negara terlebih dahulu, sebelum kami menceburi perkara lain "katanya.

May 2018

Menginstitusikan pemerkasaan anak muda melalui Dana Pemerkasaan dan Keusahawanan Anak Muda

Pakatan Harapan May 10, 2018

Dana ini boleh digunakan untuk membangunkan keupayaan anak muda terutama dalam sektor-sektor berikut: a. Pertanian dan penternakan moden b. Pembangunan pelancongan-eko di kawasan separa bandar dan luar bandar c. Kesenian dan industri kreatif d. E-sukan termasuk penghasilan permainan video dan bidang-bidang teknologi yang lain e. Pengkomersialan platform media sosial, termasuk vlogger, infuencer media sosial, dan penghasilan kandungan media sosial.