Kos Kehidupan B09. KESIHATAN

B09-12. Memastikan proses rantaian bekalan ubat yang lebih cekap, bertanggungjawab dan telus

The Star June 14, 2018
Sedang Dijalani
Jul 2018

Pasukan petugas mengenai tuntutan monopoli dadah untuk bertemu minggu depan, kata Dr Dzulkefly

The Star Online July 05, 2018

Pasukan petugas yang meneliti tuntutan monopoli bekalan dadah dan perubatan akan bertemu pada minggu depan untuk pertama kalinya, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad (gambar). Beliau berkata bahawa kerajaan perlu menetapkan dasarnya sendiri terlebih dahulu kerana ia melibatkan beberapa isu sensitif yang berkaitan dengan dasar. "Ia akan menjadi antara perkara menteri," katanya selepas melancarkan Forum Penjagaan Kesihatan 2018 - Mengekalkan Penjagaan Kesihatan Besok, Memberdayakan Pengguna Hari Ini pada hari Khamis (5 Julai). Pada 20 Jun, dilaporkan bahawa Kerajaan telah bersetuju untuk menubuhkan sebuah pasukan khas yang diketuai oleh Menteri Hal Ehwal Ekonomi Datuk Seri Azmin Ali untuk mengkaji tuntutan monopoli dadah. Dr Dzulkefly berkata empat kementerian yang terlibat ialah Kesihatan, Pengangkutan, Pertanian dan Industri Asas dan Hal Ehwal Ekonomi. Beliau berkata bahawa mereka tidak memanggil syarikat konsesi lagi. Pada 13 Jun, butiran pegawai tinggi, ahli politik dan saudara-mara mereka yang didakwa terlibat dalam pembicaraan bida proses tender, muncul. Dikatakan bahawa mereka mengawal kawalan kawalan berbilion ringgit bernilai ubat yang dibekalkan kepada Kerajaan, yang boleh membawa kepada kos ubat yang tinggi, telah muncul. Dalam dokumen 12 halaman yang dihantar melalui e-mel kepada Dr Dzulkefly dan dikemukakan kepada segelintir pihak termasuk The Star, dokumen itu menunjukkan monopoli bekalan ubat kepada Kementerian Kesihatan. Mengikut dokumen, dari 2013 hingga 2016, daripada jumlah anugerah tender perubatan oleh Kementerian Kesihatan yang berjumlah RM3.7bil, tiga ejen tender tertinggi dianugerahkan RM2.8bil atau 75.9% daripada RM3.7bil.

Jun 2018

Kerajaan untuk mengkaji proses perolehan untuk ubat-ubatan

The Star Online June 25, 2018

Kerajaan akan mengkaji semula proses perolehan ubat, kata Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad. "Kami komited untuk melakukan kajian kritikal untuk mencapai pengoptimuman rantaian bekalan. Kami mahu memastikan kos perolehan dadah dan barangan lain tidak akan begitu tinggi, "katanya kepada pemberita pada Isnin (25 Jun) selepas ceramah yang dianjurkan oleh Sinar Harian. Dr Dzulkefly berkata beliau akan memastikan isu yang berkaitan dengan konsesi pihak ketiga atau "isu monopoli" ditangani dengan betul dan berkesan. Beliau berkata Kerajaan juga boleh membeli ubat secara langsung daripada pengeluar. Dr Dzulkefly menambah bahawa Kementerian Kesihatan sedang mencari perolehan bersama dengan kementerian lain, seperti Kementerian Pertahanan, yang juga memerlukan ubat-ubatan. "Dengan ekonomi skala, kami akan mempunyai kuasa tawar-menawar yang lebih baik. Ini akan membantu mengurangkan kos, "tambah menteri itu. "Kami mahukan sistem tender terbuka yang nyata, di mana tidak ada kolusi dan tiada penipuan bidaan. Tetapi ini lebih mudah dikatakan daripada dilakukan. Kami akan melihat cara untuk mengamalkannya, "kata Dr. Dzulkefly. Dr Dzulkefly juga berkata kementerian akan meninggalkannya kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat dakwaan mengenai pembatalan proses tender terbuka bagi perolehan dadah. "Biarkan undang-undang berjalan. Kementerian tidak akan campur tangan, "katanya. Dr Dzulkefly enggan menamakan ahli politik yang didakwa terlibat dalam kes itu. "Saya tidak mahu percubaan-oleh-media," katanya. Pada 13 Jun, dokumen 12-halaman telah dihantar melalui e-mel kepada Dr Dzulkefly mendakwa bahawa monopoli yang mengawal bernilai berbilion ringgit ubat-ubatan yang dibekalkan kepada Kerajaan dikaitkan dengan pegawai tinggi dan syarikat yang dikaitkan dengan ahli-ahli politik tertentu. Ia juga mendakwa bahawa tender itu telah diserahkan kepada enam ejen utama, yang secara kolektif menganugerahkan RM3.4bil atau 90.93% daripada jumlah keseluruhan.

Jun 2018

<JANJI BARU> Menteri Kesihatan menjanjikan ketelusan dalam rantaian bekalan ubat

The Star Online June 14, 2018

Dr Dzulkefly Ahmad telah berjanji bahawa Kementerian Kesihatan akan mengambil langkah untuk memastikan proses rantaian bekalan ubat yang lebih cekap, bertanggungjawab dan telus. Menteri Kesihatan menceritakan bahawa Pakatan Harapan mahu memastikan kelemahan sedia ada diperbetulkan dan semua bentuk pembaziran ditangani. "Ini termasuk apa-apa salah laku jika terbukti," katanya sebagai tindak balas kepada laporan The Star pada Rabu (13 Jun). Dokumen 12 halaman yang diedarkan mendakwa bahawa proses tender terbuka untuk perolehan dadah oleh Kerajaan telah dicuri, membolehkan monopoli pelbagai. Ia mendakwa bahawa tender itu telah diserahkan kepada enam ejen utama, yang dianugerahkan secara kolektif sebanyak RM3.4bil atau 90.93% daripada jumlah keseluruhan.

Jun 2018

Berbilion bilion ringgit monopoli perubatan melibatkan ahli politik, pegawai kanan

The Star Online June 13, 2018

Butiran pejabat tinggi dan perusahaan yang terkait dengan para politisi yang didakwa terlibat dalam mengendalikan berbilion ringgit bernilai bekalan medis kepada Kerajaan telah muncul. Dalam dokumen 12 muka surat yang dihantar melalui e-mel kepada Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad dan dikemukakan kepada beberapa pihak termasuk The Star, dokumen itu mendedahkan pembicaraan bidaan proses tender terbuka, dengan itu membolehkan monopoli bekalan perubatan kepada Kementerian Kesihatan. Dari 2013 hingga 2016, jumlah anugerah tender perubatan oleh Kementerian Kesihatan yang berjumlah RM3.7bil dikawal oleh enam ejen tender utama. Ia mendakwa secara kolektif, tiga ejen tender tertinggi dianugerahkan RM2.8bil atau 75.9% daripada RM3.7bil; enam teratas dianugerahkan RM3.4bil atau 90.93% daripada nilai kontrak bernilai RM3.7 bilion. Dokumen itu mengatakan terdapat banyak pengedar, penjual semula dan ejen tender bumiputra di Malaysia tetapi kontrak itu hanya dilantik untuk segelintir. "Lebih penting lagi, agen pemilihan tertinggi sebenarnya dimiliki oleh pegawai tinggi dan / atau ahli politik, atau saudara-saudara pegawai tinggi dan / atau ahli politik. "Syarikat-syarikat farmaseutikal antarabangsa bercanggah dengan ejen tender milik rasmi untuk membida rig," katanya. Menurut dokumen itu, ubat-ubatan yang dibekalkan adalah tender terbuka untuk ubat yang tidak dilindungi di bawah Senarai Pembelian Produk Diluluskan (konsesi Pharmaniaga) yang mana syarikat-syarikat farmaseutikal antarabangsa boleh mengambil bahagian. Kementerian mengeluarkan tender perolehan dan syarikat-syarikat akan melibatkan ejen tender bumiputra untuk menawar tender mengikut spesifikasi tender dan agen dibayar peratusan komisen berdasarkan setiap tender yang dimenangi, katanya. Ia mendakwa bahawa agen-agen tender ini bertindak sebagai perantara dan mendapat keuntungan bersih kerana mereka tidak mengendalikan pemasaran, logistik atau pengedaran. "Bukan kebetulan bahawa lebih daripada 70 syarikat farmaseutikal hanya menggunakan agen pemilihan yang sama," katanya, disertai dengan bukti tuduhan itu. Dengan enggan membekalkan atau berurusan dengan agen penjual semula dan tender lain, syarikat farmaseutikal antarabangsa memberikan ejen tender milik rasmi yang monopoli dan dengan itu memperoleh kemenangan automatik dalam tender, katanya. "Sejak sekurang-kurangnya 2011 hingga sekarang, syarikat farmaseutikal antarabangsa telah membayar rasuah kepada pegawai tinggi / ahli politik untuk membantu mendapatkan atau mengekalkan perniagaan di Malaysia yang melanggar Akta Amalan Rasuah Asing Amerika Syarikat (FCPA). "Pembayaran korup ini disembunyikan sebagai bayaran komisen kepada ejen tender milik rasmi," kata pemberi maklumat itu. Apabila dihubungi, Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad berkata bahawa dia akan meneliti dan mengkaji dengan tepat. "Sekiranya terdapat perkara substantif, kami akan meneruskannya," katanya.