100 Hari

A12 & B09-13. Menubuhkan Majlis Penasihat Kesihatan bebas untuk menasihati kementerian tentang pengukuhan penyampaian penjagaan kesihatan.

Malaysiakini May 24, 2018
Sedang Dijalani
Jun 2018

Majlis Penasihat Kesihatan: Kertas Kabinet minggu depan

Berita Harian June 05, 2018

Kertas Kabinet berhubung cadangan penubuhan Majlis Penasihat Kesihatan akan dikemukakan kepada Jemaah Menteri, minggu depan. Menteri Kesihatan, Dr Dzulkefly Ahmad, berkata majlis itu akan dianggotai lima hingga tujuh tokoh sebagai penggerak yang berperanan menjana idea ke arah memperkasakan sistem kesihatan negara. "Kita akan memilih yang paling baik dalam kalangan terbaik. Majlis itu akan berperanan membantu kerajaan merangka hala tuju baharu memperkasa Kementerian Kesihatan ke arah kelas dunia, sekali gus menambah baik perkhidmatan kesihatan. "Mereka akan bekerjasama dengan tenaga pakar sedia ada di kementerian dalam menangani sebarang isu sebelum mencadangkan penyelesaian terbaik kepada kerajaan," katanya. Beliau berkata demikian pada sidang media selepas menghadiri Perhimpunan Bulanan Bersama Warga Kementerian Kesihatan, di sini, hari ini. Sementara itu, Dr Dzulkefly berkata, warga Kementerian Kesihatan perlu proaktif menangani permasalahan mendesak dalam operasi perkhidmatan kesihatan di negara ini, termasuk tempoh menunggu lama untuk pesakit bertemu doktor, khususnya pakar perubatan. "Selain itu, tempoh menunggu lama untuk keputusan suatu siasatan mengenai kes kesihatan; bekalan ubat-ubatan terganggu; kesesakan di kemudahan kesihatan; dan peningkatan kos penjagaan kesihatan, terutama dalam sektor swasta," katanya. Dalam pada itu, beliau berkata, Klinik 1Malaysia di seluruh negara akan dijenamakan semula sebagai Klinik Rakyat, dan peranannya dioptimumkan dengan penempatan lebih ramai doktor untuk meningkatkan keupayaan operasi. "Penempatan lebih ramai doktor di Klinik Rakyat tidak menjadi masalah kerana kita menghasilkan kira-kira 5,000 doktor setiap tahun, cuma fasiliti untuk menempatkan mereka kurang," katanya. Beliau juga optimis peruntukan bagi sektor kesihatan akan dipertingkatkan dari semasa ke semasa selaras kemampuan kerajaan dan tuntutan semasa. Katanya, kementerian memerlukan peruntukan lebih tinggi bagi memastikan kualiti penyampaian perkhidmatan kesihatan kepada rakyat dapat terus diperkasakan. "Dalam tempoh lima tahun ini, diharap sektor kesihatan dapat menyumbangkan sekurang-kurang enam hingga tujuh peratus kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK)," katanya. Mengenai penangguhan sementara pelaksanaan Skim Peduli Sihat membabitkan cadangan pemberian RM500 pembiayaan rawatan asas di klinik swasta berdaftar bagi golongan berpendapatan 40 peratus terendah (B40), katanya, perkara itu diharap dapat dimasukkan dalam peruntukan Bajet 2019.

May 2018

Menteri saran penubuhan Majlis Penasihat Kesihatan

Malaysiakini May 24, 2018

Menteri Kesihatan Malaysia, Dr Dzulkefly Ahmad berkata kementerian itu akan menubuhkan Majlis Penasihat Kesihatan bagi membantu hala tuju perkhidmatan kesihatan negara ini. "Saya akan mencadangkan ini kepada kabinet dan ia tidak sepatutnya menjadi masalah kerana kita melihat kementerian lain mengambil pendekatan yang sama. "(Pelancaran majlis ini) usaha kerajaan teknokrat yang diketuai oleh Pakatan Harapan (HARAPAN) yang mahu negara ini maju,” katanya kepada pemberita dalam sidang media di bangunan Kementerian Kesihatan di Putrajaya, hari ini. Ditanya siapa bakal menganggotai majlis penasihat berkenaan, Dr Dzulkefly mendedahkan antara mereka yang diharap dapat dibawa masuk adalah Presiden Universiti Perubatan Antarabangsa, Dr Abu Bakar Suleiman. Dr Dzulkefly berkata, beliau berharap majlis itu akan ditubuhkan dalam masa 100 hari bersama dengan pelancaran Skim Peduli Sihat (SPS) yang merupakan sebahagian daripada manifesto HARAPAN. Katanya, buat masa ini pihaknya sedang berbincang dengan ketua jabatan kementerian kesihatan berkaitan SPS. “Saya akan maklumkan nama-nama lain kemudian, tapi saya beri jaminan kepada semua, majlis itu akan bebas dan tidak berpihak. “Dan saya dah beri taklimat sebahagian ketua setiausaha, dalam masa 100 hari itu kita akan cuba membuat pelancaran Skim Peduli Sihat. “Bentuknya, polisi, semua tu akan kita masukkan dalam perbincangan ini, yang baru bermula. Yang kita harap dapat memenuhi janji 100 hari,” katanya. Terdahulu Dr Dzulkefly hadir bagi proses penyerahan tugas oleh bekas menteri kesihatan Datuk Seri Dr S Subramaniam.