Kos Kehidupan B04. PERUMAHAN MAMPU MILIK

B04-13: Perancangan dengan institusi perbankan agar akses kepada pinjaman perumahan untuk pembelian rumah pertama boleh diperluaskan

May 10, 2018
Sedang Dijalani
Jul 2018

Kementerian Perumahan, BNM untuk meringankan keperluan pinjaman perumahan

The Edge Markets July 03, 2018

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan sedang bekerjasama dengan Bank Negara Malaysia (BNM) untuk meringankan keperluan pinjaman perumahan bagi pembeli rumah, dalam usaha mengurangkan jumlah unit kediaman yang belum terjual di negara ini. Menteri Besar Zuraida Kamaruddin berkata bank pusat menyediakan garis panduan untuk membolehkan skim pinjaman lancar. "Unit tidak terjual semasa adalah disebabkan oleh lokasi, aksesibiliti, kelulusan pinjaman dan kos membeli rumah yang tinggi. Minggu lalu, kami mengadakan pertemuan dengan bank pusat, bank, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja dan Kementerian Kewangan," katanya pada akhbar persidangan hari ini. "InsyaAllah, hasil mesyuarat itu adalah BNM akan menyediakan kertas awal yang datang dengan garis panduan ringkas bagi industri untuk mempunyai skim pinjaman yang lebih santai, (untuk membantu) kesulitan pembeli rumah untuk mendapatkan pinjaman," tambahnya. Zuraida berkata persiapan masih dalam proses dan cadangan terakhir akan dibuat pada bulan Ogos. "Saya fikir pada bulan Ogos, kita boleh keluar dengan rancangan penuh, yang akan dibentangkan oleh kementerian. Semoga kita dapat melancarkan pakej pinjaman baru untuk B40 (bawah 40%) dan M40 (40% pertengahan) )," dia berkata. Menurut data pertama yang tidak terjual harta tanah Pusat Maklumat Hartanah (Napic) pada suku pertama, Malaysia menyaksikan sejumlah 34,532 hartanah kediaman yang tidak terjual dan siap, termasuk pangsapuri perkhidmatan dan pejabat rumah pejabat kecil pada 1Q2018, bernilai RM22.67 bilion. Angka ini meningkat sebanyak 40%, daripada 24,738 unit bernilai RM15.64 bilion yang dicatatkan akhir tahun lalu. Daripada jumlah terbaru, 29% atau 9,848 unit adalah pangsapuri perkhidmatan, 24% atau 8,315 unit adalah kondominium, manakala 18% atau 6,336 unit adalah rumah teres 2 dan 3 tingkat.

May 2018

Pinjaman perumahan akan permudahkan - Zuraida

Awani May 26, 2018

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengadakan perbincangan bersama Kementerian Kewangan dan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi berhubung dakwaan kesukaran pinjaman perumahan daripada Bank Negara Malaysia (BNM). Menterinya, Zuraida Kamaruddin berkata isu pinjaman rumah adalah di bawah seliaan Kementerian Kewangan, namun KPKT telah memajukan permasalahan tersebut yang didapati berpunca daripada kerenah birokrasi. “Isu pinjaman perumahan membabitkan Kementerian Kewangan, kita (KPKT) ada bawa isu ini sebab masalah pinjaman berpunca daripada birokrasi undang-undang bank, jadi kita cuba menyoroti masalah berkenaan.