Reformasi Politik C20. PILIHAN RAYA TEMPATAN

C20-01: Pilihan raya tempatan untuk memilih Datuk Bandar dan Presiden Majlis Tempatan akan diadakan

Astro Awani May 26, 2018
Sedang Dijalani
Jun 2018

PH boleh memulihkan pilihan raya majlis tempatan dalam masa 100 hari, kata peguam

Free Malaysia Today June 12, 2018

Pakar mengenai kerajaan tempatan berkata Pakatan Harapan (PH) boleh meminda undang-undang untuk memulihkan pilihan raya majlis tempatan di negara ini dalam 100 hari pentadbiran baru. Peguam kanan Derek Fernandez berkata pindaan boleh dibuat kepada Akta Kerajaan Tempatan. "Kami telah mengadakan pemilihan majlis pada tahun 1950-an tetapi mereka digantung pada 1960-an. "Kerajaan hanya perlu memulihkan peruntukan Seksyen 10 kepada apa yang dahulu, dengan membentangkan rang undang-undang untuk meminda undang-undang, untuk membuat pilihan raya diadakan untuk jawatan Datuk Bandar dan ahli majlis," katanya sambil menambah bahawa pindaan boleh dilakukan dalam persidangan Dewan Rakyat yang akan bermula pada 16 Julai. Beliau berkata sebaik sahaja Akta Kerajaan Tempatan dipinda, negeri-negeri lain akan mengikut dan mengadakan pilihan raya tempatan. Fernandez percaya bahawa Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin merujuk untuk mengadakan pilihan raya tempatan di semua negeri apabila dia menyebut bahawa ia akan mengambil masa tiga tahun. Negara-negara yang dikuasai oleh PH, seperti Pulau Pinang dan Selangor, dijangka mengadakan pemilihan pada awal tahun depan. "Negeri-negeri lain mungkin mengambil masa sehingga tiga tahun kerana keperluan teknikal dan kerangka waktu politik. "Pulau Pinang dan Selangor boleh mengadakan pilihan raya majlis tempatan secara langsung. Pulau Pinang juga telah meluluskan enakmen untuk pilihan raya majlis pada tahun 2012 tetapi ia dipegang oleh keputusan mahkamah sementara Selangor telah memperjuangkan rakyat untuk memilih majlis-majlis tempatan mereka sejak Pakatan Rakyat memenangi negeri ini, "kata Fernandez. Zuraida berkata pemilihan majlis mungkin dilaksanakan dalam tempoh tiga tahun, sambil menambah bahawa tempoh masa diperlukan untuk memberi keutamaan kepada perkara penting lain seperti memastikan negara berada dalam kedudukan kewangan yang stabil. Beliau juga berkata ia terpulang kepada kerajaan negeri sama ada mereka mahu mengadakan pilihan raya tempatan. Pada 2014, Mahkamah Persekutuan memutuskan bahawa kerajaan Pulau Pinang yang diketuai DAP tidak mempunyai bidang kuasa untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan kerana mereka terpaksa mematuhi Akta Kerajaan Tempatan.

Jun 2018

'Tiga tahun terlalu lama untuk adakan pilihan raya PBT'

Malaysiakini June 12, 2018

Gabungan persatuan penduduk dan kumpulan masyarakat sivil dari Pulau Pinang, Petaling Jaya dan Kuala Lumpur mengalu-alukan komitmen kerajaan untuk mengembalikan semula pilihan raya kerajaan tempatan bagi memilih Datuk Bandar dan Ahli Majlis tempatan. Bagaimanapun, kumpulan MyPJ, Forum Penang dan Selamatkan Kuala Lumpur pada sidang akhbar di Petaling Jaya hari ini berkata anggaran tiga tahun oleh Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Zuraida Kamaruddin untuk mengadakan pemilihan itu terlalu lama. Ahli Majlis bagi Majlis Bandaraya Petaling Jaya (MBPJ) Derek Fernandez berkata kerajaan boleh mula meminda Seksyen 10 (1) dan Seksyen 15 (1) Akta Kerajaan Tempatan 1976 dalam sidang Parlimen bulan depan. Pindaan itu telah mengakhiri pilihan raya pihak berkuasa tempatan yang pernah dijalankan sebelum ini. Kerajaan juga katanya, boleh memulihkan Akta Pilihan Raya Kerajaan Tempatan 1960 yang digantung pada tahun 1965 semasa konfrontasi antara Malaysia dan Indonesia. "Ia akan mengambil masa kurang daripada 100 hari bagi mereka untuk meminda undang-undang ini. Selepas melaksanakannya, pelaksanaannya mungkin mengambil masa yang lebih lama. "15 bulan adalah realistik untuk mengadakan pilihan raya kerajaan tempatan," kata Fernandez (gambar), sambil menambah antara isu-isu yang harus diselesaikan adalah daftar pemilih yang harus digunakan. 'Adakan pemilihan bulan Jun tahun depan' Dalam kenyataan mereka, kumpulan itu berkata pemilihan Datuk Bandar bagi Bandaraya Petaling Jaya, Pulau Pinang dan KL perlu dijalankan menjelang Jun tahun depan, diikuti pemilihan ahli majlis tempatan menjelang Disember. Katanya, pemilihan Yang Dipertua Majlis dan ahli majlis di seluruh negara di Malaysia perlu dilakukan dalam tempoh tiga tahun. Pengerusi Selamatkan KL (Save KKL) Tan Sri Abdul Aziz Abdul Rahman (gambar) berkata penduduk Kuala Lumpur perlu diberi kuasa memilih Datuk Bandar mereka kerana Dewan Bandaraya (DBKL) telah gagal mewartakan pelan keseluruhan bagi ibu kota itu. Peguam kanan itu berkata keadaan tersebut berlaku walaupun terdapat syarat untuk berbuat demikian di bawah Akta Perancangan Wilayah Persekutuan 1982. "Sehingga hari ini, pelan itu masih belum diluluskan, walaupun undang-undang mengatakan pada tahun 1982 bahawa ia mesti dilakukan secepat mungkin," katanya. Abdul Aziz yang menetap di Damansara Heights, juga berharap agar kerajaan melakukan pembaharuan di Kuala Lumpur dengan memulihkan undi ketiga dan meluluskan rancangan pembangunan tempatan selepas berunding dengan penduduk.

May 2018

Biar rakyat yang pilih Datuk Bandar - Zuraida

Astro Awani May 26, 2018

“Buat pertama kali nya, bila dapat memilih pemimpin untuk jadi Datuk Bandar yang datangnya dari kawasan dia. Saya percaya orang macam ini (orang yang dipilih) mempunyai semangat kekitaan yang kuat. Dari kawasan dia, sudah tentu dia nak kawasan dia cantik dan sebagainya. Saya rasa ia akan lebih berkesan,” tambahnya lagi.

Justeru Zuraida berkata, bagi merealisasikan cadangan tersebut, beliau akan menyediakan kertas kerja dan dokumen berkaitan untuk tindakan selanjutnya. “Insya-Allah selepas saya menyelesaikan perkara utama, saya akan tumpukan kepada cadangan Pilihan Raya Datuk Bandar," katanya.