Kos Kehidupan B10. Bekalan Makanan

B10-11(B): Meneruskan memberi elaun sara hidup bulanan kepada nelayan untuk mengurangkan meringankan bebanan kos sara hidup golongan nelayan.

Utusan Malaysia June 22, 2018
Sedang Dijalani
Jul 2018

Kos elaun hidup nelayan akan diteruskan

The Borneo Post July 07, 2018

Kos elaun hidup nelayan akan diteruskan seperti biasa tetapi bantuan satu kali dari sumber yang tidak diketahui akan dihentikan dengan serta-merta, kata Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Salahuddin Ayub. Bercakap kepada wartawan selepas meninjau Kompleks Perikanan Tanjung Bako (LKIM) Lembaga Kemajuan Ikan baru dan moden di sini hari ini, Salahuddin menegaskan bahawa kerajaan komited untuk membantu masyarakat nelayan tetapi tidak akan terlibat dalam aktiviti kewangan haram. "Elaun kos hidup akan diteruskan tetapi ada beberapa pelarasan dalam cara kami mengedarkan," katanya tanpa mengulas lanjut. Salahuddin juga berkata kerajaan persekutuan dan kerajaan Sarawak akan bekerjasama rapat untuk menangani isu-isu di sekitar memancing laut dalam. "Isu perikanan laut dalam adalah proses yang berterusan, perkara itu dibincangkan oleh kedua-dua pihak, kerajaan persekutuan dan kerajaan Sarawak, ia akan diselesaikan. Itu telah dibincangkan dengan kerajaan Sarawak (Ketua Menteri dan Timbalan Ketua Menteri) dan pegawai kami akan terus membincangkannya dan saya fikir kami akan dapat membuat keputusan untuk menyelesaikan isu-isu penangkapan ikan laut dalam, "tegasnya. Salahuddin juga menegaskan bahawa perjuangan utama kementeriannya adalah untuk menaikkan taraf hidup dan tahap pendapatan nelayan tempatan sambil melindungi kepentingan mereka dalam menghadapi ancaman yang dibawa oleh kapal-kapal tempatan dan asing. "Pencerobohan nelayan tempatan dan asing, kami akan pergi ke penguatkuasa undang-undang untuk berurusan. Kami akan memberi tumpuan kepada melengkapkan nelayan kita dan tidak akan menjadi malas dalam mengedarkan bantuan dan yang penting adalah memastikan nelayan kita mendapatkan faedah dari semua bantuan dan insentif kita, "katanya. Berlokasi di atas tanah seluas 42.5 ekar, Kompleks Perikanan LKIM Tanjung Bako bernilai RM247.8 juta menawarkan beberapa kemudahan yang paling moden untuk pemprosesan ikan di negara ini. Fasa pertama terdiri daripada bangunan untuk dewan pemasaran, blok pentadbiran, loteng bersih, penyimpanan kotak ikan, kantin (dua blok), pasar nelayan, dewan serbaguna, surau dan ladang minyak serta jeti untuk nelayan untuk menangkap kemudahan tangkapan dan berthing mereka. Hadir sama Menteri Muda Pertanian Dr Abdul Rahman Ismail dan Setiausaha Agung Kementerian Pertanian dan Agro Dato 'Mohd Sallehhuddin Hassan.

Jun 2018

Elaun Sara Hidup nelayan tetap diteruskan

Utusan Online June 22, 2018

Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani memaklumkan pemberian Elaun Sara Hidup (ESH) secara bulanan kepada golongan nelayan tidak akan dihentikan. Sebaliknya, bantuan yang dihentikan sebagaimana dinyatakan oleh Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad adalah merujuk kepada insentif tunai secara 'one-off' yang dilakukan kerajaan Barisan Nasional (BN) sebelum ini kepada nelayan. Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Salahuddin Ayub berkata, pemansuhan insentif tunai secara one-off itu disahkan oleh Perdana Menteri hasil perbincangan antara kementeriannya dengan Pejabat Perdana Menteri. "Perdana Menteri juga merujuk pemberian yang dibuat itu menggunakan wang daripada sumber yang meragukan. "Kenyataan Perdana Menteri tidak membabitkan pemberian lain dan ini termasuk ESH nelayan yang termaktub sebagai program di bawah kementerian," katanya dalam satu kenyataan, di sini hari ini. Sebuah portal berita yang memetik laporan sebuah akhbar berbahasa Inggeris hari ini melaporkan Perdana Menteri berkata, kerajaan berhasrat memansuhkan bantuan bulanan kepada 57,000 nelayan. ESH kepada nelayan yang berjumlah antara RM200 dan RM300 sudah bermula sejak Jun 2008 dengan bertujuan meringankan bebanan kos sara hidup golongan nelayan.